Kde se vzal Boogeyman


Boogeyman podle Francisca Goyi
Tak tohohle bubáka u nás nemáme jestli se nepletu. Měl by se schovávat v šatních skříních, nebo pod postelí, odkud vylétá jako mol a vraždí obyvatele domu. Ve střední americe se naopak objevuje za oknem, nebo v zelené mlze. Taková postava sama vybízí k nespočtu historek, protože asi každý zná ten pocit z dětství, že něco je pod postelí a pokud slezeme vtáhne nás to pod ní.

Boogeyman může být velký i malý, někde nosí pytel přes rameno, někde je to muž, v některých zemích Asie naopak žena. Vždy má ale jeden společný prvek. Odnáší zlobivé děti, které nechtějí spát.

Pověsti o Boogeymanech údajně sahají až do roku 150 n.l. Mělo by jít o tvory, kteří jsou rychlí a schovávají se ve skříních (ech). A říká se kde co, například i to, že boogeyman je původem vlkodlak. Cizinci sypou z rukávu nespočet historek.

V některých zemích je Boogeyman podivným chlapíkem, který nosí pytel přes rameno, a ve kterém nosí zlobivé děti. Asi nejvíce se strašák přiblížil realitě v 16. století. V té době totiž existovali lidé, kteří shraňovali sirotky, nebo opuštěné děti, a ve speciálních pytlích, nebo klecích je převáželi do sirotčinců. Spousta takto nalezených dětí, ale cestu nepřežilo kvůli šíleným podmínkám. Těmto „sběratelům“ se říkalo Hombre del Saco.

V 18. století přivezli francouzští námořníci historku o strašidlech, která se schovávají ve skříních, z Indonésie. Svým dětem vyprávěli o tzv. Bogies, termín se postupem času přeměnil na Boogeyman.
Na začátku dvacátého století měl přezdívku Boogeyman jeden z největších sériových vrahů Albert Fish, který své oběti jedl. Vraždil od roku 1920 až do roku 1930. Dlouho unikal spravedlnosti dokud v roce 1936 nebyl odsouzen k popravě na elektrickém křesle.

Sériový vrah Albert Fish, přezdívaný Boogeyman
Ještě před tím než byl zadržen jeden z největších masových vrahů, Pedro Lopez, byly pověrčivými domorodci jeho činy přisuzovány právě boogeymanovi. Lopezovi je přičítáno na 300 obětí v Jižní Americe, které zavraždil a snědl.

V průběhu stoletích se historky o Boogeymanech různí. Podle Wikipedie je v České republice Boogeyman nazýván bubákem, nebo hastrmanem a odnáší děti v pytlích. Pokud vím, tak u nás odnáší zlobivé děti v pytli výhradně čert.

3 komentářů:

Silvestr on 19. listopadu 2017 v 3:45 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Silvestr on 19. listopadu 2017 v 3:51 řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Silvestr on 19. listopadu 2017 v 3:53 řekl(a)...

A co taková polednice respektive klekanice?

Okomentovat

 

Fakta a mýty. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com