Co se stalo s domem Normana Batese


Dům Normana Batese je jednou z nejzprofanovanějších budov známých z filmů. Černobílá fotografie se siluetou Anthonyho Perkinse se stala jakýmsi symbolem série Psycho. Není proto divu, že tak známý artikl nezůstal bez povšimnutí. Málokdo, ale ví, že stavba byla ušita na míru a postavena speciálně pro film. Tedy žádné hledání exteriérů. Dům i motel je dílem filmařů a dodnes terčem turistických výletů.

Budova byla postavena na pozemku studia Universal City v roce 1959 a to speciálně pro film Psycho a pod dohledem Alfreda Hitchcocka. Dům navrhli Joseph Hurley a Robert Clathworthy a to na základě obrazu House By The Railroad Edwarda Hoppera, který se právě na malování budov, nádraží i interiérů soustředil.

Původní stavby domu a motelu byly jen prázdné skořápky, pravá strana domu dokonce chyběla úplně. Proto také nebyla nikdy v originálním filmu vidět. Interiéry domu se tedy natáčely o kus dál na Sound stage 18-A, kde byly pokoje rovněž upraveny speciálně pro natáčení.

House By The Railroad Edwarda Hoppera
A v exteriérech kolem domu se natáčeli i další televizní pořady případně filmy, mimo jiné například western Pozvánka pro pistolníka s Yull Brynnerem, nebo komedie Moderní problémy s Chevy Chasem. V roce 1964 studio dostavilo pravou stranu domu a zahájilo takzvanou Tram Tour, což je jakási turistická stezka pro filmové fanoušky. Motel byl ovšem v roce 1979 zničen a samotný dům putoval na jiné místo. Teprve až v roce 1982, kdy se začalo s plány na natáčení Psycha 2, jej filmaři opět převezli na původní místo a dostavěli nový motel. V nové lokaci se potom odehrávali některé díly seriálů Knight Rider, nebo Different Strokes.

Pro Psycho III se v roce 1985 opět přestavoval celý motel. Na přestavbu Batesova domu, v tu dobu již přezdívaného Psycho House, došlo o dva roky později pro účely natáčení pilotního dílu seriálu NBC-TV - Bates Motel. V tu dobu vypadal dům zcela jinak a jeho kouzlo se vytratilo i pro turisty. Proto byl v roce 1994 opět přestaven do původní podoby a natáčel se zde jeden z dílů To je vražda, napsala.

Další renovace se dočkal motel a dům před natáčením remaku Psycha a to v roce 1998. Tentokrát se ovšem nepřestavovalo, nýbrž pouze malovalo, neboť původní stavby již nahlodával zub času. V současnosti je dvojice těchto staveb nejvyhledávanější atrakcí v Hollywoodu a nachází se i nyní na pozemku Universal Studios, a stále tudy vede Tram Tour pro turisty.

0 komentářů:

Okomentovat

 

Fakta a mýty. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com